Saturday, 6 October 2012

Tips For Tcs it wiz

TCS IT WIZ, India's Largest inter-school Tech quiz organized by Tata Consultancy Services has been participated by thousands of students.It's regionals are conducted in 14 cities and the winners of the regionals will participate in the National Finals.Here we give some suggestions for the better preparation for the grand TCS IT WIZ.

  •   Look Up Trending Topics in the year - Check the latest things on Tech and study about the major events happened in the year (eg:- Facebook acquired Instgram , popular game 'Angry Birds',check about Steve Jobs because he just died in the past October(hmm TCS IT Wiz Kochi 2012 is on his first death aneversary),Look about John McCarthy also)

  • TV Shows - Watch TV programs related technology such as Gadget Guru, Cell Guru( NDTV Profit) which will help you a for the quiz.

  • Refer Wikipedia - Most of the questions asked in the TCS IT Wiz are directly taken from its Wikipedia pages.So make sure that you didn't missed the Wikipedia pages of the famous companies and softwares.If you get any information about new thing or Technology.Check out its wikipedia page and get more information about it.

  • Refer TCS IT Wiz Books – Refer the TCS IT Wiz books which they given in the past years(close look at the crosswords).And when you get the book before the prelims(2012), take a quick refer through It.

  • TV ads of Companies and Softwares – When you see Tech ads on TV.Take a watch at that and get the campaign or tagline of it (Windows – Works the way you want , Sony VAIO – Spark a trend etc.)
  • Companies And Founders - Study about the Famous Tech companies and their founders (eg: Cisco- Len Bosack , Sandy Lerner ..  etc)

Friday, 5 October 2012

Model Question Set 3

1.Who coined the term "Artificial Intelligence"
Ans:John McCarthy
2.“To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer” . This concept was by which organisation?
Ans:Free Software Foundation
3.The recent Indian ecommerce website- is by which online giant?
Ans:Adobe Flash
5.Which common word comes from the sound that a bullet makes while striking a metal. It means “A short, high-pitched electronic pulse”? 
Clue: Used in submarines
6.Which technology by Microsoft enables us to open a multimedia file without any delay?
Ans:Active X
7.Expand BCC in emails
Ans:Blind Carbon Copy
8.Identify this Indian
Ans:Ankit Fadia
9.Soft and Rocket are sizes for what in the internet world? It is widely used in internet publishing
10.Which game character was originally called Jumpman? He is a carpenter by profession and is very popular.
Ans:Zomato12.What is ISRO’s equivalent of Google Earth called?
13.Which famous company’s logo is called Larry the bird?
14.Identify this gadget.Need a specific answer
Ans:Nintendo Wii U
15.Who is the first Indian woman to head a missile project in India?
Ans:Tessy Thomas
16.Which company is the official IT partner of the London Olympics 2012?
Ans:Atos Origin
17.This was the original blueprint of which website
18.Which version of Windows phone OS runs on the Lumia series of smartphones by Nokia?
19.Nathaniel Baldwin created what in his kitchen and then sold his creation to the United States Navy?
20.Identify the person in the extreme right
 Ans:Sean Parker

Thursday, 4 October 2012

Logo Quiz For TCS IT Wiz

1.Identify the logo?

Hint: An international nonprofit organization founded in February 2007 by Stephen Balkam for online safety

2.Identify the logo?
Answer: Railtel Corporation
Hint: It is a Government of India enterprise focusing on providing broadband and VPN services & network infrastructure.

3.Identify the logo? 
Answer: Ericsson

Hint: At present, this company is world's largest mobile telecommunications equipment vendor with a market share of 35%

4.Identify the logo? 
Answer: Baidu
Hint: One of it's main service is Chinese language search engine

5.Identify the logo?
Mobile Money: powered by Nokia

Hint: A service by banks of India in partnership with Nokia.

6.Identify the logo?

Corsair Memory

Hint: It is a maker of high-speed DRAM modules, ATX power supplies (PSUs), USB flash drives (UFDs), etc..

7.Identify the logo?


Hint: Its a Telecom technology development center owned by Indian Government

8.Identify the logo?
CMC Limited

Hint: a subsidiary of Tata Consultancy Services.

9.Identify the logo?


Hint : It was originally started by SourceGear Corporation, it is an open source & free software.

10.Identify the logo?

Internet Archive

The Internet Archive is a non-profit digital library with the stated mission of "universal access to all knowledge".
It offers permanent storage and access to collections of digitized materials, including websites, music, moving images, and nearly 3 million public domain books.

11.Identify the logo?

Symantec Corporation

Hint: A company developing computer security softwares.

12.Identify the logo? 
Answer: Verisign

Hint: It was founded in 1995 as a spin-off of the RSA Security certification services business.

13.Identify the logo?

Hint: An American company which specializes in the development of graphics processing units and chipset technologies for  pc's, and mobile devices.

14.Identify the logo?
Hint: An HP company.

15.Identify the logo?

Hint: A telecommunications services provider.

16.Identify the logo?
Answer added on 5-9-2011: Shelfari
Hint: Its by Amazon; "read.share.explore"

17.Identify the logo?
Answer added on 5-9-2011: Gojiyo
Hint: It's a virtual world by Godrej

18.Identify the logo?
Answer added on 5-9-2011: China Mobile
Hint: A mobile operator with over 600 million subscribers as of march 2011.

19.Identify this electrical engineer who co-founded Sun Microsystems?
Answer added on 4-9-2011: Andy Bechtolsheim
Andreas (Andy) von Bechtolsheim (born September 30, 1955) is an electrical engineer who co-founded Sun Microsystems in 1982 and was its chief hardware designer.
He later became an investor, writing the first major check to fundGoogle, and starting several computer networking companies.

20.Identify this person who was a  mathematician, logician, cryptanalyst and computer scientist.
Answer added on 2-9-2011: Alan Turing

Answer: Alan Mathison

21.Identify the logo?
Answer added on 31-8-2011: Konica Minolta
Hint: The Japanese manufacturer concentrated on imaging industry.

Konica Minolta Holdings, Inc. 

22.Identify the logo
Answer added on 31-8-2011: Dragon Naturally Speaking

Hint: A speech recognition software package

Dragon Naturally Speaking is a speech recognition software package developed and sold by Nuance Communications for Windows personal computers.
The Mac OS version is called Dragon Dictate.

23.Identify the logo?
Answer added on 31-8-2011: DoubleClick

Hint: It's of Google

DoubleClick is a subsidiary of Google that develops and provides Internet ad serving services.

24.Identify the logo?

Answer added on 24-8-2011: CEA ( Consumer Electronic Association )
Hint: This organization founded in 1924 have about 2200 companies as members.

Model Questions Set 4

Some questions from TCS IT WIZ 2011 Nationals


Ans:Amazon silk(a web browser for Kindle Fire)

 Ans:Sabeer Bhatia(He is a member of Trinamool Congress,he co-founded SabseBolo,Jaxtr was acquired by Sabsebolo)

3.Find out the missing words ?

Announcing a new era of ____ _______
 Ans:Integrated Electronics

4. Who along with Dennis Crowley........[Buzzer]
ans:Naveen Selvadurai (founded Foursquare)
5. California's Governer Jery Brown on the 16th of October declared.......[Buzzer]
ans:Steve Jobs day
6.It was originally created on the influence by the rotation of the Alonzo Church lamda calculus...[Buzzer]
7.4K is an emergence standard for resolution in Digital film and computing graphics.....[Buzzer]
 8.What did Steve Jobs Publically do to promote touch screen in iPhone?
Ans:He started wearing Turtile Neck T Shirts
9. which concept was used in IBM 701 computer having load button by which simple instruction or programme gets complicatd system instructions or programs?

Model Questions Set 2

 1. Barry McCarthy quit as the CFO of which pioneering web video service that he helped create?
2. Expand UWB.
3. What is Cr-48?
4. Name the two parties in the TomorrowNow lawsuit that saw one being awarded nearly $ 1.3 billion!
5. If Amazon makes Kindle, who has Libre and Opuss?
6. Who uses the custom typeface Norad for branding their logo?
7. What is ‘Operation Payback'?
8. What advanced search feature did Google add recently that comes in three levels: Basic, Intermediate and Advanced?
9. Who makes the Angry Birds game?
10. Sony's new attachment that looks like a machine-gun design and holds the Move motion controller and Navigation controller is called…?

 1. Netflix
2. Ultra-Wideband.
3. A piece of reference hardware created to test the Chrome OS operating system.
4. Oracle and SAP.
5. Aluratek and Bookeen, respectively.
6. Android
7. According to Wikipedia, it is “is a coordinated, decentralised group of attacks on opponents of internet piracy by internet activists”.
8. Searching by “Reading level”.
9. Rovio Mobile.
10. Sharp Shooter.

Model Questions Set 1

1.It has made its way to the dictionary recently. Mix of the words Farming and phishing.
2.Logo of ?
3.GUI and primary visual theme of Apple Inc.'s Mac OS X operating system. It is based around the theme of water, as its name suggests. Its goal is to "incorporate color, depth, translucence, and complex textures into a visually appealing interface"
4.Previous logo(something related to that), was A & G. Selected the new logo that would have longevity, sensible etc.
5.IBM recently banned X in its offices. The reason was because X shipped everything like data secrets, plans to Maiden. They feared that Apple HQ might know about their plans through the Maiden(place) storing all the data. What is X?
6.In internet terminology, what is chokepacket?
Ans:  ?

7.Greek goddess of Sound + Columbia Pictures + something else
8.Owner of one of the largest online retail stores + Blue origin systems
Ans:Jeff Bezos
9.One of Europe’s largest telecom companies + logo is known as “Piper”
Ans:British Telecom
10.Designers of the Olympic Torch+Something else
11.A question on Big Ben. TCS recently created a watch in Mumbai which resembles the design of a monumental place in the world. 
Ans:Big Ben
12.Headed TCS in 1969(buzzer)
Ans:F C Kohli
13.Became the youngest CEO at some point of time..
Ans:N Chandrasekaran
14.iPhone + Zynga + a video on some zynga thing
15.Windows ph 7 + skype + ONF + video of Sabeer Bhatia
16.Psion + Accenture + Maria Sharapova + Nokia Lumia Jingle video
17.It is a set of social conventions that a user must follow..(buzz)
18.Which Indian pioneer wanted to make “better sound…(buzz)
19.A trialware or demoware..(buzz)
Ans:Shareware is a network from whom ?